tiistai 15. huhtikuuta 2014

Crossfittiä

Crossfit on parin viime vuoden aikana noussut kunnon hittilajiksi erityisesti nuorten aikuisten parissa. Itse olen jopa viimeiset kolme vuotta harkinnut lajin aloittamista, mutta iltakiireiden vuoksi ei ikinä löytynyt sopivaa väliä on-ramp-kurssin käymiseksi.

Crossfitin aloittamiseksi pitää siis käydä aloituskurssi eli on-ramp-kurssi, jossa tavallisimmin 4 viikon aikana treenataan 3 kertaa viikossa ja tutustutaan lajin saloihin. Aiemmassa kiireisemmässä elämässäni kävi aina kurssille osallistumista suunnitellessani niin, että joka viikko olisi ainakin yksi treeni jäänyt väliin, joten en nähnyt järkeväksi osallistua kurssille niin, että jo kurssia aloittaessa tietäisin, että 1/3 osa kurssikerroista jäisi käyttämättä. Osa Crossfit-saleista tosin tarjoaa myös viikonloppukursseja ja muita vaihtoehtoisia kurssin suorittamistapoja, mutta mikään niistäkään ei koskaan sattunut osumaan minulle sopivaan väliin.

Vuodenvaihteessa vaihdoin työpaikkaa ja iltatöiden määrä väheni ja pääsin viimein osallistumaan on-rampille! Siitä asti olenkin kärsinyt kroonisesta crossfit-kuumeesta. Kurssilla oppi perustekniikat hyvässä valmennuksessa ja lähes jokaisella kurssikerralla oppi jotain uutta. Meitä oli 12 hengen pienryhmä ja lähes joka kerta oli kaksi valmentajaa, joten silloin sai varsin henkilökohtaista opastusta ja todellakin sai rahoilleen vastinetta.  Jokaisella kurssikerralla myös tehtiin varsinainen crossfit-harjoitus eli metcon (metabolic condition), joten kurssilla sai myös varsin hyvää tuntumaa kunnon treenaamiseen.

Kuukauden kurssin jälkeen alkoi sitten varsinainen crossfit-treenaus, jota minulla on nyt siis takana reilut kaksi kuukautta. Edelleenkin saan jatkuvasti ahaa-elämyksiä ja ylitän itseni lähes viikottain. Kahdessa kuukaudessa on myös oppinut ne omat heikkoudet ja vahvuudet ja tajunnut myös sen, miten helposti jättää sen viimeisen rutistuksen tekemättä.

Crossfitissä tavoittena on kehittää seuraavia osa-alueita:

1. hengitys- ja verenkiertoelimistön kestävyys
2. lihaskestävyys
3. voima
4. liikkuvuus
5. nopeusvoima/teho
6. nopeus
7. koordinaatio
8. tasapaino
9. ketteryys
10. tarkkuus

Ainoa huono puoli crossfitissä on se, ettei salilta meinaisi millään malttaa olla poissa!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti