maanantai 14. huhtikuuta 2014

Raakasuklaata

Raakasuklaa on kuulunut herkuttelusuosikkeihini jo parin vuoden ajan. Terveellisempänä vaihtoehtona raakasuklaata voi nauttia hieman useammin ja lisäksi pidän paljon raakasuklaan mausta, joten saattaisin valita raakasuklaan ilman terveellisyysleimaakin.

Raakasuklaan syömiseen kuuluu ehdottomasti tärkeänä osana myös sen valmistus. Kokkailenkin raakasuklaata välillä jopa viikoittain. Pikkusatsistani valmistuu 8 herkullista raakasuklaakonvehtia, jotka nautiskelen seuraavien 3-4 päivän aikana kahvi- tai teehetken kaverina. Jatkuvaa päivittäistä raakasuklaan syöntiä en kuitenkaan harrasta, sillä katoaisihan siitä silloin jonkinlainen luksus ja erityinen herkuttelufiilis.

Eilen valmistui jälleen yksi erä alkuviikkoa piristämään, ja ajattelinkin laittaa oman reseptini jakoon. Sama resepti tosin taitaa löytyä myös noin miljoonasta muusta blogista, mutta laitanpa sen silti tännekin.

RAAKASUKLAA: 8 konvehtia

- kaakaovoi (1-2 rkl)
- kookosöljy (1 rkl)
- raakakaakaojauhe (2-3 rkl)
- lucuma (1-1,5rkl)
- hunaja (1 tlk)
- suola (sopiva hyppysellinen)
+ mahdolliset lisätilpehöörit



Ensin sulatetaan kaakaovoi ja kookosöljy vesihauteessa ja ehdottomasti alle 40 asteessa. Yli 40 asteen mentäessä raakasuklaa ei olekaan enää raakasuklaata, jolloin osa terveysvaikutuksista menetetään.
Sitten sekoitetaan sulaneen rasvan joukkoon kaakaojauhe ja lucuma. Tavoitteena saada koostumus kastikemaiseksi, joten määrät ovat suuntaa antavia.
Seuraavaksi makeutus, eli hunaja ja suola oman maun mukaan. Itse tykkään melko suolaisesta raakasuklaasta, se tuo maut hyvin esiin.
Raakasuklaata valmistaessa (kuten itse asiassa kaikessa kokkailussa) maistelu on tärkeää, jotta massasta tulee juuri sopivaa. Joten lisää tarvittaessa aineksia oman makusi mukaan.
Tämän jälkeen massa kaadetaan muotteihin (jääpalamuotit, suklaakonvehtimuotit tai tasaiseksi levyksi sopivaan, reunalliseen astiaan) ja laitetaan joko jääkaappiin tai pakastimeen jähmettymään. Pakastimessa jähmettyminen kestää noin 20-30min ja jääkaapissa 40-60min. Sitten nauttimaan!


Muottien pohjalle tai massan joukkoon voi myös laittaa kiinteitä raaka-aineita, kuten erilaisia pähkinöitä, kuivattuja hedelmiä/marjoja (gojimarjat, mulperit...), kaakaonibsejä, gluteenitonta lakritsia, pakaste- tai tuoreita marjoja. Omia lemppareitani ovat cashewpähkinät, kaakaonibsit ja vadelmat. Todelliseen herkutteluun sopii ehdottomasti myös tuo lakritsi.

Raakasuklaamassan joukkoon voi myös sekoitella vaikka mitä muuta. Mausteeksi aitoa vaniljaa, cayannepippuria, chiliä, kanelia, kardemummaa, minttua... Makuvaihteluita tuovat myös esimerkiksi kotimaiset marjajauheet. Massan joukkoon voi myös laittaa esimerkiksi macaa tuomaan lisää terveysvaikutteita. Makeutukseen voi hunajan sijasta käyttää esimerkiksi steviaa tai vaahterasiirappia.

Mielikuvitus on oikeastaan vain rajana, ja kokeilemalla kyllä oppii, mikä toimii omalla kohdalla!

Raakasuklaa on mielestäni parempaa vasta seuraavana päivänä, mutta on se herkullista heti jähmetyttyäänkin. Olen huomannut, että raakasuklaan nauttimisen jälkeen olen energisempi, virkeämpi ja positiivisempi. Eli siis täydellinen herkku iltapäivän väsähtäneeseen hetkeen! Vastavuoroisesti en yleensä syö raakasuklaata myöhään illalla, sillä raakasuklaa todellakin piristää minua...



Ihania ja maukkaita kokkailuhetkiä!





Ei kommentteja:

Lähetä kommentti